5 anledningar till att tillsätta nypon i din kost

Hej,

Nypon är ett riktigt superbär som idag blivit populärt att tillsätta i kosten för att motverka och förhindra verk i leder.  Själv brukar jag strö på WellAwares nyponpulver på min yoghurten eller smoothie bowl, det går även bra att tillsätta i smoothien.  Här nedan följer fem anledningar till varför det kan vara till en hälsomässig fördel att tillsätta nypon i din kost.

1. Nypon kan lindra smärta och ledbesvär

På senare år har nypon blivit en väldigt populär produkt bland hälsokostprodukter, då de antas kunna lindra smärta och ledbesvär. Nypontillskott har under en längre tid tillbaka används till hästar för att bibehålla deras rörlighet. Forskare har nu på den senaste tiden även intresserat sig i hur nypon kan ha en positiv hälsoeffekt på oss människor.  Nypon innehåller den aktiva substansen galaktolipid som verkar kunna påverka de vita blodkropparna så de rör sig långsammare. Detta kan då bidra till att svullnaden i leder minskar och ledernas rörlighet ökar. Fler studier behövs göras för att kunna säkerställa om och varför nypon verkligen hjälper mot ledvärk, men många som äter ett tillskott med nypon upplever förbättringar.

Fördelen med att ta nypon eller andra superbär istället för medicin mot t.ex ledproblem är att de är en naturlig produkt och du undviker medicinernas eventuella bieffekter.

2. Nypon innehåller vitamin C

Nypon är ett riktigt superbär och är rikt på flera viktiga näringsämnen, nypon innehåller bland annat en riklig mängd vitamin C. Vitamin C har flera positiva hälsofördelar bland annat så stimulerar det kroppen kollagenproduktion och bidrar till normala kollagenbildning. Detta är viktigt för kroppen uppbyggnad av brosk-och benvävnad. Vitamin C bidrar också till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv träning. Det är därför viktigt att se till att kroppen får i sig tillräckligt med vitamin C när man tränar mycket.

3. Nypon innehåller vitamin E

WellAwares nyponpulver innehåller förutom vitamin C även vitamin E. Vitamin E verkar som en kraftfull antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. En för höjd oxidativ stress  i kroppen kan bero på många faktorer men ett exempel är för hård fysisk aktivitet i relation till vilan. Det är då viktigt att fylla på med antioxidanter för att förebygga/förhindra detta.

4. Nypon innehåller betakaroten

Tack vare nyponets röda-orange färg innehåller det rikligt med betakaroten. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och kan lagras i underhudsfettet, där de potentiellt skyddar oss mot solens farliga strålar och ger hyn en fin brun nyans. Lagret av betakaroten används sedan när det behövs och omvandlas då till vitamin A.

5. Nypon kan verka förebyggande mot hjärt- & kärlsjukdomar

En studie från 2012 visar att nypon kan verka förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att påverka både kolesterol &  blodtryck i rätt riktigt. Studien är gjort i Lund och dessa resultat har visats både hos möss och på människor. I studien på möss fann forskarna att mössen fick lägre blodsocker, mindre fett i levern och lägre kolesterolniåver när dem fick en hög dos koncentrerat nyspulver. Resultaten i studien på möss var så pass intressanta att forskarteamet beslutade att gå vidare och göra motsvarande studie på människor.

I studien på människor såg dem en sänkning av det ”onda” LDL kolesterolet och en sänkning av blodtrycket, dem fann inget effekt på blodsockret. Dessa resultat är intressanta när dem vidare diskuterar hjärt- och kärlsjukdom, speciellt när det gäller förebyggande åtgärder.  https://www.vetenskaphalsa.se/nypon-sanker-kolesterol-och-blodtryck/

 

Hoppas ni lärt er lite mer om nypon och dess positiva hälsofördelar, samt varför det kan vara till fördel att tillsätta i kosten vid träning.

Hälsningar

Elin Johansson, kostvetare

WellAware

Scroll to Top