FAQ – VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

FAQ

VARFÖR SKA JAG GÅ MED I FORMSATSNINGEN?

För att det fungerar! Enkelt uttryckt är Formsatsningen en enkel viktminskningstävling där du som deltar endast tävlar mot dig själv, men tillsammans med andra som stöttar och motiverar varandra mot det gemensamma målet: att gå ner i vikt. Att du satsar en summa pengar på din prestation ökar sannolikheten för framgång genom att öka ditt engagemang, vare sig det är för att inte förlora pengar, eller för att vinna mer. Utöver det har du ett otroligt stöd av andra deltagare, inspiratören som anordnat gruppen, och ett tydligt och tidsanpassat mål. Med dessa förutsättningar är det ganska svårt att INTE gå ner i vikt när du deltar i Formsatsningen.

HUR KONTROLLERAR NI VÄGNINGAR?

På grund av att allt sker på nätet är en pålitlig viktkontroll väldigt viktig för oss. Därför har vi utvecklat vår video-invägnings process. När du skickar in en officiell invägnings video får du ett tidsspecifikt ”invägningsord” som du måste skriva ner på ett papper. Därefter filmar du eller någon annan dig ståendes på vågen i lätta kläder från flera vinklar, och visar vågens siffra, med invägningsordet synligt. Denna process hindrar deltagare från att skicka in gamla videos eller felaktigt rapportera sin vikt. Vårt team av Formsatsningen-domare granskar sedan individuellt varje invägning. Om något verkar misstänksamt kring vägningen kan vi be om ytterligare bevis att skicka in.

VEM KAN SE MIN VIDEOINVÄGNING?

Endast vårt team av Formsatsningen-domare kan granska invägningar och inga inspiratörer eller andra kan se videoinvägningarna. Våra domare står under sekretesslagen och har ingen möjlighet att spara ner videos. Alla videoinvägningar raderas så snart gruppen är avslutad.

ÄR DET INTE LÄTT ATT FUSKA?

Vi tar möjligheten att fuska väldigt seriöst och har en omfattande och strukturerad process för att förhindra det. Invägningsprocessen som beskrivs ovan hjälper till att se till att människor inte återanvänder gamla videos eller att någon annan väger in sig åt dem, medan den mänskliga granskningen av varje vägning ger ytterligare en säkerhet.

Utöver det har vi automatiserade algoritmer som flaggar deltagarnas konton när ovanliga viktminskningsmönster upptäcks. Om en deltagare minskar eller ökar i vikt på ett sätt som verkar misstänkt eller ohälsosamt, når vi ut till dem för att ta itu med problemen. Deltagare vars konton har flaggats måste skicka in ytterligare bevis för att stämma av deras vägningar. Eftersom detta är tävlingar med riktiga pengar på spel, har vi noll tolerans när det gäller fusk. Om någon uppmärksammas för att inte presentera sin vikt ordentligt, kommer de att uteslutas utan återbetalning och förbjudas att delta i framtida grupper.

I slutändan hoppas vi att de deltagare som går med i Formsatsningen är med av rätt skäl. De vill verkligen förbättra sin hälsa, och de vet att fusk bara innebär att de lurar sig själva.

VAD ÄR EN VIDEOINVÄGNING, NÄR OCH HUR GÖR MAN?

När du deltar i en grupp måste du skicka in en invägningsvideo. Det kan du göra tidigast 24 h innan gruppen startar, och upp till 7 dagar efter att gruppen startat. Vid gruppens slut har du 48 h på dig att skicka in din slutvikt. Det kan du tidigast göra 24 innan gruppen avslutas och under sista dagen fram till midnatt. Har du inte nått målet behöver du inte skicka in en video. Låt någon filma dig eller ställ dig framför en helkroppsspegel. Filmen ska visa dig i helkropp med lätta kläder, med ansiktet synligt och sedan zooma in på vågen för att se din vikt och papperet med ditt invägningsord. Du kan se exempel på videoinvägnin här.

KAN JAG DELTA I MER ÄN EN GRUPP SAMTIDIGT?

Det kan du! Vi vet att vissa deltagare känner sig mer motiverade när de gör större satsningar, genom att delta i flera grupper samtidigt. Det kan också vara ett sätt att förebygga viktuppgång efter en avslutad grupp genom att man deltar i överlappande grupper.

Du kan delta i upp till 3 grupper samtidigt.

KAN JAG SKICKA IN ENDAST EN INVÄGNING NÄR JAG DELTAR I FLERA GRUPPER?

Om du skickat in en godkänd officiell invägning inom 48 timmar kan du använda den invägningen även för dina andra grupper. När du går in för att skicka in din invägning för den nya gruppen visas en fråga som frågar om du vill återanvända din tidigare invägning. Välj bara ja, skicka sedan in och du är klar! Om du hellre skickar in en ny invägning, neka bara alternativet och skicka in din vikt som vanligt.

KOMMER INTE DELTAGARE VILJA ATT ANDRA SKA FÖRLORA?

Fördelen med Formsatsningen är just att deltagarna endast tävlar mot sig själva, inte mot varandra. Alla kämpar mot samma mål och får dela vinsten, både av viktminskning och potten. Dessa faktorer bidrar till att skapa en community av stöd och uppmuntran där alla deltagare känner sig trygga och bildar verkliga, varaktiga relationer. Många gånger är motivationen man får från andra deltagare ett starkare incitament än pengarna i potten.

VAD SKA JAG GÖRA I GRUPPENS FLÖDE?

Gruppflödet är det centrala navet där du hittar stöd, uppmuntran och motivation. Det är där du kan dela en svettig selfie efter ett bra träningspass, få inspiration på recept från andra deltagare och inspiratörer och få stöd när saker känns frustrerande. Om du är med i en grupp som hålls av en VIP Inspiratör så är det också där som Inspiratören kommer att dela tips, skicka meddelanden och eventuella extra utmaningar under gruppspelets gång. Vi rekommenderar att du besöker flödet ofta för att hålla kontakten med övriga deltagare och ta för dig av alla fördelarna med den fantastiska Formsatsningen-gruppen. En av fördelarna med viktminskning online är att du kan själv välja hur ofta och mycket du vill dela, eller om du bara vill bli motiverad genom att se vad andra delar.

VAD ÄR MVP? HUR BLIR MAN DET?

”MVP” står för ”Most Valuable Player” och delas ut till minst 2 deltagare i grupper som hålls av en VIP inspiratör. Under inbjudningsperioden av en ny grupp, så är MVP den deltagare som får flest personer att gå med i gruppen genom att bjuda in vänner. Vem som leder delas dagligen i flödet, och när tiden för inbjudningar stängts och gruppen är igång, annonseras vinnaren av MVP. Om flera deltagare får samma antal personer att delta, är det den som först fick sina vänner att gå med som vinner.

MVP under gruppens gång är den deltagare som är mest aktiv och inspirerande i sin grupp. Med detta menas att man delar inlägg, kommenterar, gillar, och peppar andra deltagare under tävlingens gång. MVP utnämns vid spelets slut av gruppens officiella Inspiratör. I vissa grupper, ges ytterligare bonuspriser till vinnaren av MVP.

HUR UPPDATERAR JAG MIN VIKT?

Under gruppens gång kan du uppdatera din vikt hur ofta du vill. Detta görs i den aktuella gruppen, under fliken ”Statistik” som finns bredvid flödet. Det är även här du kan se ditt viktmål för att klara dina 4%. För att uppdatera din egna totala målvikt går du istället till ”Redigera profil” under ”Min Profil” i dina inställningar. Det är denna statistik kan ses på din profil.

KOMMER ALLA ATT SE MIN VIKT OCH MINA BILDER?

Andra deltagare kommer bara att se din vikt och ditt album om du väljer att ha det offentligt. Annars kommer det att vara synligt bara för dig. Du kan styra detta i dina profilinställningar. Dina invägningsvideos är alltid 100% privata och kan endast ses av Formsatsningens domare.

JAG BOR I ETT ANNAT LAND. KAN JAG FORTFARANDE DELTA?

Det kan du. Om du bor utanför Sverige konverteras automatiskt din betalning till svenska kronor och du debiteras motsvarande belopp i ditt lands valuta. Detta under förutsättning att vår betallösning Trustly finns registrerat i det land du bor i. Den enda skillnaden för deltagare i andra länder är att vi inte skickar bonuspriser internationellt. Om du vinner MVP i ditt gruppspel kan du maila oss på support@formsatsningen.se så får du kompensation.

HUR BLIR DELTAGARE DISKVALIFICERADE?

För att hålla våra gruppspel säkra och positiva för alla, kan deltagare diskvalificeras om de bryter mot vissa restriktioner. Diskvalificerande åtgärder omfattar:

Osportsligt beteende som trakasserande eller besvärande av andra deltagare.

Medveten felaktig presentation av din vikt.

Överstiger tröskelvärdet för hälsosam viktminskning (max 12% av kroppsvikt).

Har ett BMI under 18,5 vid start eller efter viktminskning.

Underlåtenhet att skicka in en initial invägning under invägningsperioden.

Underlåtenhet att skicka in en slutlig invägning vid gruppens slut.

Deltagare som diskvalificeras får inte sina insatser återbetalade.

HUR FÖREBYGGER NI OHÄLSOSAM VIKTMINSKNING?

Våra deltagares hälsa är vår främsta prioritet. Vi vill att varje deltagare i Formsatsningen ska ha intentionen att vara hälsosam, vilket innebär att du går ner i vikt gradvis och stannar när du har nått en säker och stabil vikt för din kropp. För att uppmuntra detta tillåter vi inte deltagare att gå med i en grupp om deras BMI är under 18.5 eller kommer att falla under BMI 18.5 (gränsen för undervikt) genom att uppnå målet på 4% viktminskning. För att förhindra att våra tävlingar ska främja drastisk, ohälsosam viktminskning, har vi specifika maximala viktminskningströsklar. Vi kommer att kontakta deltagare som överskrider dessa gränser, och de kommer då att diskvalificeras. Maximal viktminskning är 12% av din ursprungliga vikt.

VARFÖR FINNS DET INGA GRATIS GRUPPER?

Av en enkel anledning: för att vi vill att Formsatsningen ska vara så effektivt som möjligt. Ekonomiska incitament fungerar bra som ett motivationsverktyg för beteendeförändring. Dock är inte bara tanken på att vinna pengar tillräckligt för att motivera människor att göra verklig förändring: utan tanken på att förlora pengar är minst lika drivande för att verkligen kämpa för att förlora vikten. Med belopp som börjar på 300 kr strävar vi efter att få ett urval av viktminskningsgrupper som passar varje deltagares budget.

HUR MYCKET PENGAR KAN JAG VINNA?

Din vinst i den grupp som du väljer beror på pottens storlek och hur många deltagare det är. Grupper med stor pott och lägre vinstnivå kan ha mycket höga utbetalningar, medan utbetalningen blir mindre för grupper med liten pott och många vinnare. Vi har en ”Pengarna Tillbaka Garanti” som innebär att om du vinner i din grupp så kommer du aldrig förlora pengar. Om din grupp har en oväntat hög andel deltagare som vinner, tar vi en lägre, eller ingen avgift för att garantera att ni får pengarna tillbaka.

HUR FÅR JAG MIN VINST?

Inom 48 h efter att din grupp avslutats kommer dina vinster att visas i ditt konto som poäng. Där kan du välja mellan att använda din vinst till ett valfritt presentkort genom att trycka på ”Utbetalning via Presentkort” eller om du hellre vill ha pengarna på ditt konto så väljer du ”Utbetalning via Trustly”. Ditt presentkort eller din utbetalning skickas oftast på en gång efter att det begärts. Har du inte fått något inom 48 timmar efter att det begärts, kontakta oss på support@formsatsningen.se

VIKTIGT att veta!

I Sverige är du skattskyldig för kontanter som du vinner i en tävling. Du är skyldig att ta upp vinsten i din självdeklaration. Vinsten beskattas som lön, eftersom du utfört en prestation för att få den.

Tävlingsvinster är dock skattefria om de består av presentkort som värderas till högst 1 400 kronor.

KAN JAG FÅ ÅTERBETALNING OM JAG ÅNGRAR MITT DELTAGANDE?

Vi erbjuder ingen ångerrätt. Undantag kan göras om en deltagare behöver avsluta av medicinska skäl. Dokumentation måste då lämnas till Formsatsningen för verifieringsändamål.

Vi kan inte återbetala deltagare efter att ett gruppspel har avslutats.

HUR MYCKET AV POTTEN TAR FORMSATSNINGEN? VARFÖR BEHÖVER NI TA NÅGONTING?

Vi vill belöna våra deltagare med så mycket pengar som möjligt för att uppnå den imponerande insatsen de gjort för att nå sina viktminskningsmål, men vi måste också ta en avgift för att kunna fortsätta driva appen vidare och betala transaktionskostnader, domare, våra anställda, teknisk support, bonuspriser och andra företagsutgifter. Vi måste också betala 20% moms på hela beloppet trots att vi ger tillbaka majoriteten av pengarna till er deltagare, enligt svenska skatteregler. Formsatsningens avgift är upp till 40% av den totala potten, beroende på hur många som når målet.

Vi har en ”Pengarna Tillbaka Garanti” som innebär att om du vinner i din grupp så kommer du aldrig förlora pengar. De flesta kommer att göra en vinst, men OM din grupp har en oväntat hög andel deltagare som vinner, tar vi en lägre, eller ingen avgift för att garantera att ni får pengarna tillbaka. Så i värsta fall, har du gått ner i vikt utan kostnad, och bara det är en vinst i sig.

HUR SKAPAR JAG MIN EGEN GRUPP?

Att skapa en egen grupp och inspirera andra är ett utmärkt sätt att skapa precis den grupp som du vill ha samtidigt som du motiverar dig själv och andra. Dessutom är det väldigt enkelt! På hemsidan klickar du bara på ”Skapa grupp” – knappen för att komma igång. Därefter kommer du till en sida där du anpassar gruppen efter dina önskemål, inklusive inställning av startdatum och summa att satsa. När din grupp har skapats är nästa steg att rekrytera deltagare! Dela på dina sociala konton, bjud in via e-post eller låt dina andra Formsatsningen vänner veta att du har ett gruppspel som börjar snart. Får du med minst 10 deltagare återbetalar vi din insats.

För att en grupp ska starta krävs minst 4 deltagare.

JAG VILL BARA ATT MINA VÄNNER SKA VARA I GRUPPEN, GÅR DET?

Japp! Medan de flesta deltagare ser ett stort värde i Formsatsningens community vet vi att ibland vill man bara omge sig med en viss grupp vänner, familj eller medarbetare. För att göra detta, välj bara ”Endast-inbjudan” när du skapar din grupp, och bjud in dem du helst vill!

HUR SER JAG TILL ATT MIN GRUPP ÄR FANTASTISK?

Som Inspiratör för din grupp kommer dina deltagare att förvänta sig att du får igång samtal och ger extra energi och motivation. Naturligtvis kommer varje gruppspel att ha sin egen personlighet beroende på deltagarna, men här är några idéer för att göra din grupp till en givande upplevelse för alla:

Dela inlägg i din grupp som får folk att prata! Ge en specifik uppgift, som att be alla att dela sin bästa hälsosamma frukost eller en frestelse de vet att de kommer att möta den veckan och hur de ska hantera den.

Gåvor. Vissa Inspiratörer tycker om att ge gåvor som får folk mer involverade. Till exempel kan du be alla att ta en svettig selfie efter att ha avslutat ett träningspass du skickat ut och ge ett pris till en slumpmässigt vald deltagare som klarar av utmaningen.

Var öppen om hur det går för dig! Dela din frustration om den sena nattens skål av glass som du inte kunde motstå, eller din lycka efter en tuff 5 km löptur. Genom att vara ärlig om viktminskningens upp- och nedgångar får du andra att känna sig trygga att dela med sig av sina erfarenheter.

Starta tex ”Motivation Monday” där alla delar motivation för veckan, eller ”Fitness Friday” där deltagarna delar ett träningstips eller en träningsrutin. Att veta vad som förväntas, gör ofta deltagarna engagerade och gör alla mer benägna att dela!

DET FINNS FLERA GRUPPER ATT VÄLJA MELLAN! HUR VET JAG VILKEN SOM ÄR RÄTT FÖR MIG?

Vi förstår! Med flera nya gruppstarter kan det vara lite överväldigande att veta vilken du ska välja. Lyckligtvis är det ganska lätt att hitta din perfekta grupp genom att bryta ner det i några viktiga faktorer:

Startdatum: Är du redo nu på en gång? Eller vill du ha några dagar att förbereda dig? Du kan filtrera bland grupperna för att hitta en grupp med ditt ideala startdatum.

Satsning: Vill du satsa stort för att vinna stort, eller känner du dig mer bekväm med en mindre summa? Använd satsningsfiltret för att söka efter endast grupper inom det önskade intervallet.

Antal deltagare: Vill du hellre delta i en grupp tillsammans med hundratals andra Formsatsare, eller letar du efter en grupp med en mer intim känsla? Tänk på vilken miljö som skulle vara mest stödjande för dig.

Bonuspriser: Vill du ha chansen att vinna bonuspriser genom att bli gruppens MVP? Klicka i boxen Bonuspriser för att se grupper som erbjuder MVP priser!

VIP Inspiratör: Är en välkänd Inspiratör något som skulle motivera dig? Håll utkik när en av våra inspirerande VIP Inspiratörer har en ny grupp som börjar snart.

HUR KAN JAG HITTA EN AVSLUTAD GRUPP SOM JAG DELTAGIT I?

Dina avslutade grupper kan du hitta på din profil. Allra längst ner ser du alla dina tidigare avslutade grupper.

HITTAR DU INTE SVARET PÅ DIN FRÅGA?

MAILA OSS PÅ: info@formsatsningen.se